Anne Kettunen Sisulla ja sydämellä

Vuokra-asuntotuotantoa on lisättävä

Opiskelijoiden tuloista menee leijonanosa vuokran maksuun. Yksin asuvien opiskelijoiden tuloista menee keskimäärin 72 prosenttia asumiskuluihin. Opiskelijoiden asuntopoliittisessa ‪Koti ois kiva -tempauksessa vaadin opiskelija-asuntotuotannon lisäämistä ja annoin siitä koulutuslupauksen.

Vapaita opiskelija-asuntoja ei ole. Olen työskennellyt ylioppilaskunnissa ja nähnyt, että syksyisin joudutaan hätämajoittamaan opiskelijoita patjamajoituksena eri tilojen lattioilla. Pääkaupunkiseudulla on 106 000 opiskelijaa ja alle 24 000 opiskelija-asuntopaikkaa. Vain 30 prosentilla korkeakouluopiskelijoista asuu opiskelija-asunnossa. Siten myös muuta vuokra-asuntotuotantoa on lisättävä ja kaavoitettava lisää pieniä asuntoja. Vuokrien tulee olla kohtuullisia. Yksityisten vuokramarkkinoiden vuokrien tasot käyvät tavallisen työssäkäyvänkin kukkarolle, saati sitten opiskelijan.

Valtion myöntämä Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskuksen ARAn erityisryhmien investointiavustus opiskelija- ja nuorisoasuntokohteisiin pitää säilyttää. Nuoriso- ja opiskelijakohteet ovat alimmassa tukiluokassa ja voivat saada 10 prosentin avustuksen, jota on ehdotettu poistettavaksi. Investointiavustus on säilytettävä, jotta uusien asuntojen rakentaminen ei tulisi opiskelija-asunto- tai nuorisoasuntosäätiöille liian kalliiksi ja jotta vuokrataso säilyisi kohtuullisena.

Opiskelija-asuntojen tarve kohdistuu eniten suuriin kaupunkeihin ja pääkaupunkiseudulle, meille Helsinkiin. Pienten asuntojen rakentamisen kustannuksen ovat muuta rakentamsista suuremmat, sillä esimerkiksi pieniä yksiöitä rakennettaessa rakennuttaja joutuu investoimaan useampaan kylpyhuoneeseen kuin ns. normaaleissa asuntokohteissa.

Helsingin kaupungin asuntolautakunnan jäsenenä olen samaa mieltä opiskelijajärjestöjen kanssa. Lisää opiskelija-asuntoja tulee rakennuttaa, ja jotta rakennuttaminen säilyisi kohtuuhintaisena tulee ARA:n erityisryhmien investointiavustus turvata. Meillä on Helsingissä tällä hetkellä noin 25 000 henkeä jonossa kaupungin vuokra-asuntoihin. Erityisesti nuorten asunnottomuus on ollut nousussa. Jos vielä opiskelijat joutuisivat kilpailemaan samoista asunnoista, kävisi jo aiemmin pahasti ruuhkautunut tilanne aivan mahdottomaksi.

Loppuun vielä madonlukuja Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista viime vuodelta 2014. Helsinki välitti 2 520 ARA-rahoitteista vuokra-asuntoa. Se on todella pieni määrä. Avoimia hakamuksia tällä hetkellä vähän alle 25 000. Koko vuonna tuli yhteensä 55 515 hakemusta. Pääosa välitetyistä asunnoista on pieniä; yksiöitä tai kaksioita. Yksin hakevien tilanne on vaikein, sillä perheasuntoja on tarjolla suhteessa enemmän. 60 prosenttia hakijoista on nuoria aikuisia, alle 35-vuotiaita.

Kiireellisyysluokkien mukaan asunnon hakijoista erittäin kiireellisiä oli 69 prosenttia, kiireellisiä 19 prosenttia ja asunnon tarpeessa 12 prosenttia. Hakijoista yksin hakevia oli 59 prosenttia, pariskuntia 16 prosenttia ja lapsiperheitä 23 prosenttia kaikista hakijoista. Lapsiperheistä noin puolet oli yksinhuoltajaperheitä.

Vuokra-asuntotuotantoa tulee lisätä ja nopeuttaa ja erityisesti pienten asuntojen rakentamiseta pitää lisätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Esa Niemi

Mikä määrä asuntotuotantoa pysyisi sosiaaliperäisen maahanmuuton perässä ja millä sen maksaa?

Toimituksen poiminnat